Dödsdömda

Några mindre sympatiska släktingar…

Nedan följer en sammanställning över de släktingar som blivit dömda till döden och i det flesta fall även avrättade.

AnckarströmJacob Johan Anckarström (1762-1792)
ff ff mm mm mm systersons dotterson
Fänrik vid livgardet, avsked med kaptens grad. Dömd till döden 1792 för mordet på Gustav III. Avrättad genom halshuggning på galgbacken vid Skanstull, Stockholm och därefter steglad.

Jost Hansson Falkenstierna (död 1642)
ff ff mm mm fm mm bror
Bokhållare över Västergötland. Kamrerare vid kammarkollegiet i Stockholm. Adlad 1640 men ej introducerad på Riddarhuset. Dömd till döden 1642 för edsbrott, förfalskning och manipulering av Kronans jorde- och landsböcker, för att ha använt Kronans medel för egna affärer mm. Drottning Kristina och riksdrotsen Per Brahe vädjade om benådning, men rikskanslern Axel Oxenstierna drev på verkställandet av straffet. Avrättad genom halshuggning på Norrmalmstorg (nuvarande Gustav Adolfs torg) i Stockholm.

Arvid Hansson (död 1666)
ff ff mm mm fm mm bror
Bror till ovanstående. Bokhållare över Skaraborgs län. Landsbokhållare över Småland. Dömd till döden 1642 för inblandningen i broderns brottsliga verksamhet, men benådad efter dennes avrättning och dömd till 2000 daler i böter. Blev senare landskamrer över Halland och borgmästare i Halmstad.

Lars Jönsson (Gahm) (född ca 1600)
ff ff mm mm mm morbror
Reformerad fänrik. Dömd till döden i Växjö 1631 för att året innan ha slagit ihjäl adelsmannen Anders Lindormsson Ulfsax. Oklart om straffet verkställdes. Anders far, Lindorm Persson Ulfsax till Osaby blev själv dömd till döden för mord och avrättad i Jönköping 1638. Även Lars Jönssons far, kyrkoherden i Kulltorp Johan Petri Gahm blev åtalad för mord 1605, men troligen frikänd.

Israel Krok (1638-1674)
ff ff mm mm fm ff brorsons son
Stadsvaktmästare i Malmö. Efter ett gräl med fänriken Nils Rosenberg dräpte han denne med sin värja. Dömd till döden 1674 och avrättad genom halshuggning.

Johannes Petri Krok (1600-1681)
ff ff mm mm fm ff brorson
Komminister i Hånger och Färgaryd. Dömd till döden 1643 för att i Kärda prästgård ha slagit sina svärföräldrar i berusat tillstånd. Han blev dock benådad efter förböner från hustru, svärmor och församlingsbor, och dömdes i stället till suspension. Han fick så småningom tillbaka sin tjänst.

Maria Oos (Osenhielm) (ca 1666-1704)
ff ff mm mf mm syster
Dotter till kommendanten i Kalmar Josef Oos, adlad Osenhielm. Hon blev gravid efter ett förhållande med faderns nyckelvakt, soldaten Per Sparrman, och dömdes till döden 1688 för att ha dödat det nyfödda barnet. Efter att Sparrman till slut erkände att det var han som dödat barnet blev hon benådad och i stället dömd till böter. Enligt en populär legend kallades hon för “Kalmar ros” på grund av sin skönhet, och det var kung Karl XI (på tillfälligt besök i Kalmar) som benådade henne efter att ha blivit betagen av hennes skönhet och skicklighet i sång och lutspelande.

Olof Roth (1755-1779)
mm fm ff farbror
Bagaregesäll, son till riksdagsmannen Assar Nilsson. Dömd till döden 1779 för mord på 7-årige Nils Nilsson från Törringe, Skabersjö. Avrättad genom halshuggning och därefter steglad vid Oxie. Läs mer om honom i Rötterbloggen. Nedan är notisen om hans avrättning i Malmö slottsförsamlings kyrkobok (C:1 s.27, från ArkivDigital).

Olof Roth

Lite fler detaljer om ovanstående personer och källhänvisningar finns i Släktarkivet.