Amerikabrevet

Upptäckten av ett unikt brev som blev frimärksmotiv och historien om en tidig emigrant.

In English »

Detta är det enda kända skilling banco brev till USA som är frankerat med 3 skilling banco. Den ena 3-skillingen är skadad och dessutom har en 24-skilling ramlat av. Brevet är skrivet av min farfars mormors far Johannes Danielsson i Eke Klockaregård, Dädesjö. Adressaten är hans son Carl Johannesson som emigrerade 1854. Mer om dessa personer lite längre ner på sidan. Kuvertet innehöll även ett brev från svärföräldrarna Gustaf Håkansson och Ingri Johansdotter i Näsby Kronogård, Dädesjö. (Foto: Postmuseum)

Brevet upptäcktes av en ren slump. År 2003 fick jag, via en efterlysning på Anbytarforum, kontakt med en tidigare okänd släkting i USA. Han hade spännande saker att berätta om sin förfader som utvandrat från Småland redan 1854. Bland annat så hade han gamla brev bevarade som skickats från Sverige till USA mellan åren 1854 och 1865. Jag fick fotostatkopior på dessa och de var mycket intressanta att läsa. Dessutom hade han kopierat kuverten. Alla utom ett var ofrankerade och jag ägnade till en början inte så stor tanke åt dessa. Men så en dag lade jag märke till att brevet var frankerat med 3 skilling banco, och jag visste att brev med dessa är sällsynta och värdefulla. Jag kontrollerade i frimärkskataloger och kontaktade ett par experter, och kunde konstatera att detta var det första kända brevet till USA, frankerat med 3 skilling banco. Om brevet varit oskadat hade värdet varit mycket högt, men skadorna gör att värdet sjunker drastiskt. Det är dock fortfarande ett unikt objekt. Brevet är nu donerat till Postmuseum i Stockholm. Själva innehållet hade flera år tidigare donerats till The American Swedish Institute i Minneapolis, USA. Brevet (något retuscherat) finns med på ett av de frimärken som utgavs den 26 maj 2005 till firandet av det svenska frimärkets 150-årsjubileum. Motivet symboliserar brevets betydelse för att hålla kontakten med släkt och vänner världen över.

Johannes Danielsson (1803-1872) var nämndeman och hemmansägare i Eke Klockaregård, Dädesjö, och gift med Cajsa Nilsdotter (1808-1897) från Hult Storegård, Herråkra. Av hans sju barn emigrerade alla utom dottern Lisa (min farfars mormor). Det första brevet, daterat den 29 juni 1854, är adresserat till Karlshamn, där sonen befann sig i väntan på båten. Det är allvarsamt hållet, med många förmaningar och bibelcitat. Nästa brev, daterat den 7 februari 1855, är betydligt mindre allvarsamt. Då har han hunnit få brev från sonen, både från Karlshamn och från Amerika. Det och de följande är mycket intressanta att läsa. Där berättas om allt som har hänt i trakten, vem som dött och gift sig, hur grödan gror och vad man får för den. Han läser bl.a. Växjöbladet och är uppdaterad på de senaste riksdagsbesluten och utvecklingen i Krimkriget. I ett brev tackar han för de majskorn och pumpkärnor som sonen skickat till honom. Pumporna blev ”aflångt refflade och knöliga” och majsen gav ”stora borrar med mogen säd”. Året efter (1860) växer majsen dåligt och han ber sonen att i stället skicka några träd- eller buskfrön från Amerika som han kan försöka plantera hemma i Eke. Till sonen skickar han äppelkärnor från olika träd samt ”6 Georginfrö, 4 Balsaminfrö samt några Sammetsblommefrö”. I ett av breven berättas om det brutala mordet på Joachim i Ebbahult, och i ett annat om en ljusstark komet (Donatis komet) som syntes hösten 1858: ”Förliden höst syntes här en komet om aftnarne i wäster linie med bakhjulen i karlwagnen, om morgnerna i öster, i början liten men till slut längre i söder ovanligt stor och med stor svans.

Carl Johannesson (1829-1913) var den första av syskonen som gav sig iväg. Han reste 1854, via Karlshamn, till New York och vidare till Scandia, Washington County, Minnesota. Med på resan var hans hustru Christina Gustafsdotter (1834-1909) från Näsby Kronogård, Dädesjö, och hans kusin Sven Carlsson (född 1830) från Skårtaryd Kroken, Dädesjö, med hustrun Johanna Johannesdotter. Båda paren hade gift sig strax före avresan. Han skaffade sig 513 acre (208 hektar) mark och bytte i början på 1860-talet namn till Charles Ekdahl. Han deltog i amerikanska inbördeskriget med Minnesota 4th Regiment, Company G och marscherade med general Sherman i den ökända March to the Sea 1864. Under striderna ådrog han sig en lättare skada av en muskötkula. Han var ”County Supervisor” under sex perioder och satt i den lokala skolstyrelsen under flera år. 1874-75 representerade han sitt distrikt i Minnesota State Legislature. 1887 byggde han en diversehandel och ett bostadshus i Otisville, Minnesota, där han även var postmästare från 1886 fram till sin död 1913. EkdahlFotot till vänster visar Charles Ekdahl på 1870-talet och det till höger Charles och hans hustru Christina (Stina) från början av 1900-talet.

Det finns även brev bevarade som Carl (Charles) skickat till släkten i Sverige mellan åren 1856 och 1906, men dessa har jag endast engelska sammanfattningar av. I det första brevet, daterat den 5 augusti 1856, framgår det att han fått klädtyger och 150 riksdaler från fadern i Sverige. De har ett fredligt förhållande till de lokala Sioux-indianerna och köper bl.a. hjortkött från dem. Han skriver att de sällan använder hängslen numera, utan istället bälten (det var tydligen något nytt för honom). Vid högtidliga tillfällen klär man upp sig som herrskapsfolk hemma i Sverige. I nästa brev, daterat den 22 februari 1860, beskriver han det politiska systemet i detalj och hur valsystemet fungerar. Han nämner att presidenten heter James Buchanan (demokrat) och att slavstaterna hotat att bilda en egen union om de väljer en republikan i nästa års presidentval (det blev republikanen Abraham Lincoln). När nästa brev skrivs, daterat den 24 mars 1862, pågår inbördeskriget för fullt. Han uttrycker sin sorg över kriget och vad det kostar i pengar och människoliv. I ett brev daterat den 23 januari 1891 berättar han att hans båda bröder Daniel och Johan nyligen avlidit i nervfeber. Det sista brevet från 1906 har ett brevhuvud med följande text: ”Charles Ekdahl, General Merchandise and Building Material.” Då har hans föräldrar varit döda sedan länge (hans far har varit död i över 30 år) och den enda nära släkting som finns kvar i Sverige är hans syster Lisa. Något år dessförinnan hade han varit på besök i Sverige och sina gamla hemtrakter, som han utvandrade ifrån 50 år tidigare.

En ättling till Charles Ekdahl är f.d. ishockeyspelaren Mark Parrish, NHL-proffs 1998-2011*, samt landslagsman för USA i VM-slutspelen 1998, 2001 och 2005. Han deltog även i USA:s OS-lag i Turin 2006.

*I följande klubbar: Florida Panthers 1998-2000, New York Islanders 2000-2006, Los Angeles Kings 2006, Minnesota Wild 2006-2008, Dallas Stars 2008-2009, Tampa Bay Lightning 2010 och Buffalo Sabres 2011.

Stort tack till Daniel Schivone i Saint Paul, Minnesota för all information om Charles Ekdahl.